Conferința Internațională de Onomastică „Numele și numirea”
Ediţia a VI-a
(In)corectitudine în onomastică
Baia Mare, 5-7 septembrie 2023
Tema conferinței ICONN 6 din 2023 este (In)corectitudine în onomastică și comportă o dublă semnificație. Pe de o parte, trimite cu gândul la reconsiderarea unor teorii denominative, a unor etimologii și ipoteze mai vechi, care, pe măsura trecerii timpului, s-au dovedit depășite și necesită corecturi sau îmbunătățiri. Pe de altă parte, conceptul de (In)corectitudine în onomastică se asociază cu cel de corectitudine/incorectitudine în politică. Subiectul, promovat ideologic, este cât se poate de actual și contribuie la redefinirea unor fenomene sociale, nu în ultimă instanță, a unor cuvinte/nume, a unor evenimente istorice, a unor denumiri geografice ș.a., întrucât viziunea contemporană are noi perspective, grila hermeneutică și sensibilitățile recente punând în prim-plan altfel de valori.
Câteva exemple elocvente:
- în antroponimie, există nume damnate, a căror tabuizare este consfințită legislativ în diferite țări (numele Hitler, Ben Laden); poreclele confirmă realitatea mai sus-menționată;
- în toponimie, pornind de la dihotomia corect/incorect, s-au schimbat nume de țări (Olanda, Macedonia de Nord), nume de locuri (nume engleze au fost înlocuite cu nume aborigene în Australia, Noua Zeelandă), nume de localități (din cauze sociopolitice, rasiale, religioase, economice, legate de tabuuri), nume de străzi, nume de instituții, firme etc.
- în literatură, numele unor scriitori au ajuns să fie reprobate (în SUA s-a cerut scoaterea operei lui Shakespeare din manuale), așa cum titlurile unor cărți au devenit indezirabile (în 2020, James Prichard, strănepotul autoarei britanice Agatha Christie, a anunțat că, în Franța, volumul Dix petits nègres/10 negri mititei își va schimba numele, din cauza conotațiilor rasiste ale acestui titlu; vezi, de exemplu, https://www.rtl.fr/culture/arts-spectacles/dix-petits-negres-le-best-seller-d-agatha-christie-debaptise-7800747182).
- în ergonimie, dacă denumirile etnice pentru pandemii/boli (gripa spaniolă) erau firești, în zilele noastre nu se mai acceptă (v. Covid-19, nu gripa chinezească, virusul chinezesc, noul virus chinezesc, coronavirusul chinezesc sau virusul/gripa Wuhan).